Fästingsäsongen börjar nu

Man brukar säga att fästingsäsongen i Sverige är från mars till november, men som mest intensiv från april till juni. Fästingar blir aktiva när temperaturen under några dagar överstiger 4-5 grader, och det är vårvädret som avgör förekomsten av fästingar. 

Hur kan man förebygga fästingbett?

Det är viktigt att skydda sig och sin hund mot fästingbett. Fästingar brukar trivas i busk- och gräsvegetation, och särskilt där det är fuktigt. Man kan minska risken att få ett fästingbett genom att kontrollera hunden regelbundet då fästingar brukar ta ganska lång tid på sig att välja lämpligt bettställe.

Undersök din hund regelbundet

Fästingar kan sitta överallt på din hund. De gillar särskilt att sitta på ställen där din hund inte kommer åt dom själv, som framme vid ansiktet, bakom öronen, vid halsen eller i armhålorna. 

Så tar du bort fästingen på din hund
  • Använd pincett eller fästingborttagare.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök att se till att hela fästingen följer med.
  • Efter några dagar kan en liten inflammation vid bettstället uppstå. Då kan det klia och bli rött i ett par dagar.

När ska man söka hjälp?

Då inkubationstiden för borrelios är flera månader så är det oftast inte för fästingburna sjukdomar man söker sig till veterinären, då man kanske inte kopplar ihop symptomen med att hunden har haft fästingar. 

Om hunden får påverkat allmäntillstånd, feber, är ovanligt trött, vinglig eller om led- eller muskelvärk upplevs bör veterinär uppsökas.

Kontakta alltid en veterinär vid minsta misstanke om att din hund inte mår bra. 


O`tom, fästingplockare

O'TOM är ett set om två fästingplockare som gör det enkelt att avlägsna både små och stora fästingar. Fästingplockaren är utformad som en krok som förs in under fästingens kropp.